každý den
Hlavní stránka » Budějovický Budvar

 Budějovický Budvar 

Pivovar Budějovický Budvar, národní podnik, byl založen již v roce 1895. V současné době patří mezi nejúspěšnější potravinářské podniky v České republice. V roce 2013 vyrobil 1 424 000 hektolitrů piva. Nejdůležitějším a nejznámějším pivem z nabídky Budějovického Budvaru je světlý ležák značky Budweiser Budvar, který se vyváží do  více než 65 zemí celého světa. Budějovický Budvar je významným českým exportérem a na českém vývozu piva se podílí více než 20%.

Budějovický Budvar

Výroba

Tajemství úspěchu ležáku Budweiser Budvar se skrývá především v použití nejkvalitnějších surovin – vybraného moravského sladu, hlávkového žateckého chmele a panensky čisté vody z artéských studní, čerpané z hloubky 300 metrů. Při výrobě ležáku Budweiser Budvar se také důsledně dodržuje tradiční doba zrání piva, neboli “ležení“. Ležení ve sklepě trvá 90 dnů. Během této doby získává chuť ležáku Budweiser Budvar celkovou vyváženost, plnost, jemnější hořkost a harmonii. Výroba probíhá pod dohledem zkušených sládků, kteří využívají zkušeností mnoha generací budějovických pivovarníků. Výsledkem jejich práce je originální a nezaměnitelná chuť prémiového ležáku, který nelze vyrobit nikde jinde, než v Českých Budějovicích.

Budějovický Budvar

Exkurze

Budějovický Budvar nabízí také exkurze do svých výrobních prostor s výkladem profesionálních průvodců.  Součástí prohlídek je ochutnávka nepasterovaného a nefiltrovaného piva přímo z ležáckého tanku. Možnost poznat celý proces výroby světoznámého piva využívají každoročně desítky tisíc lidí z domova i ze zahraničí.

Exkurze

V roce 2005 byla otevřena moderní multimediální expozice „Příběh budějovického piva“, která představuje historii vaření piva v Českých Budějovicích srozumitelnou a zábavnou formou. Historie města i pivovaru ožívá na velkoplošných plazmových obrazovkách a na trojrozměrných projekcích. V kleci těžebního výtahu se návštěvníci virtuálně dostávají do hloubky 300 metrů pod zemský povrch. Tam leží zdroj vysoce kvalitní vody, kterou Budějovický Budvar používá při výrobě piva. Dýchne na ně atmosféra založení města, nahlédnou do života ve středověkém právovárečném domě, prožijí celou historii Budějovického Budvaru a seznámí se i s pozadím právních sporů o ochranné známky.

Fotogalerie

 Logo Budějovický Budvar

 

 

Pivnice Budvar

Zážitky získané při putování pivovarem si zaslouží stylové zakončení v přilehlé pivnici Budvar. Restaurace samozřejmě nabízí tradiční české speciality a také vybrané pochoutky mezinárodní kuchyně. K dobrému jídlu neodmyslitelně patří orosená sklenice lahodného piva. Hosté mohou ochutnat jak klasický ležák, tak i opravdovou pivní lahůdku - kroužkovaný ležák s přídavkem živých kvasinek. Na své si přijdou i milovníci tmavého, speciálního nebo nealkoholického piva.

 

Restaurace Masné krámy

Letos si českobudějovická restaurace Masné krámy připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo. Restaurace Masné krámy pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo z pivovaru Budějovický Budvar.

Gastronomie

Jako jediná restaurace na světě nabízejí Masné krámy kroužkovaný ležák Budweiser Budvar z tanků. Díky obsahu živých kvasinek má kroužkovaný ležák z tanků lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.). Masné krámy nabízejí hostům širokou nabídku jídel teplé i studené kuchyně. Základem je maso ve všech podobách. Mezi nejoblíbenější speciality Masných krámů patří pivovarský guláš, grilovaná žebra a pečené koleno. Tradiční českou kuchyni doplňuje řada originálních receptů, vegetariánské pokrmy a saláty. Nabídku doplňují pravidelné gastronomické akce.